QUÈ ÉS

 

QUÈ NO ÉS

És el mètode de resoldre problemes humans molt complicats amb solucions aparentment molt simples. Es fonamenta en la lògica. La teràpia breu estratègica intenta transformar aquells comportaments, actituds, pensaments, emocions no funcionals en funcionals.

No es fonamenta en una base psiquiàtrica.La teràpia breu estratègica no etiqueta a les persones de la manera com ho fan altres corrents psicològiques i psiquiàtriques basades en conceptes de normalitat i patologia.

Amb la teràpia breu estratègica es poden tractar pràcticament tots els problemes.

No es poden tractar problemes d'origen orgànic o Trastorns Mentals Greus, com per exemple: Dislèxies, Trastorns GREUS de Dèficit d'Atenció amb o sense Hiperactivitat (TDAH), Esquizofrènia i altres Trastorns Psicòtics GREUS, Trastorns SEVERS de la Personalitat i Retards Mentals.

Es tracta d'una psicoteràpia dissenyada per a resoldre els problemes de forma ràpida i eficaç. Si la teràpia funciona, el client experimenta canvis des de la primera o segona sessió. Si amb 10 sessions no hi ha hagut canvis significatius, es dóna per acabada la teràpia per tal que el terapeuta no esdevingui un còmplice del problema del client.

No s'intenta allargar el tractament (el número total de sessions) de manera innecessària. Terapeuta i client decidiran conjuntament si continuar la teràpia pot ser beneficiós o perjudicial. L'objectiu no és acompanyar al client durant el seu procés vital sinó ensenyar a descobrir les eines pròpies per a afrontar-lo.

Es tracta d'una psicoteràpia activa i prescriptiva. El terapeuta prescriu al client en cada sessió una sèrie de tasques que aquest haurà de dur a terme entre sessió i sessió. Així, el client és el protagonista del seu procés de canvi.

El client no és un pacient. No és un subjecte passiu que espera que el terapeuta resolgui els seus problemes. La teràpia breu estratègica no és màgia i, per tant, el client no pot esperar que es produeixin canvis sense haver-los provocat prèviament.Si res no fas, res no canvia.

El client ha de tenir temps entre sessió i sessió per a dur a terme les prescripcions i observar els efectes que es produeixen. Per tant, és tant important l'espai entre sessions com les sessions mateixes. Generalment les sessions es realitzen cada quinze dies.

La teràpia breu estratègica no és rígida. És tan flexible i alhora robusta com una canya de bambú. La durada de la sessió no està pre-determinada. Alguns clients poden necessitar 10 minuts per sessió, mentre que d'altres poden necessitar 1 hora i mitja. El tipus de tractament recomanarà més o menys temps per sessió i més o menys temps entre sessió i sessió.

Els canvis deguts a la intervenció terapèutica estratègica són profunds i persistents.

Tot i que la teràpia breu estratègica se centra en el problema i, per tant, en els símptomes, els canvis deguts a la intervenció no són superficials ni efímers, ja que el client viu el que anomenem experiències emocionals correctives (aquelles que provoquen canvis funcionals en les maneres de reaccionar).

La teràpia se centra en el problema que ha dut al client a la consulta. A no ser que la teràpia ho recomani, no s'analitzaran altres aspectes que no estiguin relacionats amb el motiu de consulta. Es tracta d'una teràpia centrada en el present i en el futur del client, orientada a la solució.

La teràpia breu estratègica no busca l'origen ni la raó de ser del problema. No es furga en el passat del client ni se li fa reviure situacions traumàtiques ja passades (i potser oblidades). No es fa una anàlisi profunda (com sí ho fa, per exemple, la psicoanàlisi) que podria comportar un tractament de, fins i tot, anys.

La teràpia amb nens o nenes es realitza de forma indirecta, mitjançant els pares, tutors i/o educadors. L'experiència ens demostra que treballant d'aquesta manera l'eficàcia i efectivitat són més altes.

No es culpabilitza al client de la situació en la què es troba. Els nens o nenes són més fràgils que els adults i, en aquest sentit, portar-los a consulta pot comportar més inconvenients que avantatges.